top of page
AJUDEM A CASA.JPG

Fa uns dies vam veure unes publicacions al Twitter de la Berta Vila (mestra d’Educació Infantil, psicopedagoga i màster Montessori) en què comenta que no cal que des de les escoles i les editorials enviem feina als infants, sinó que poden aprendre a través de situacions quotidianes i que la vida mateixa és un aprenentatge.

 

Gràcies a aquesta inspiració i als dubtes que ens han plantejat moltes famílies d’en quin moment poden realitzar les tasques domèstiques si tenen infants d’entre 2 i 6 anys als quals han d’atendre i entretenir constantment, hem pensat que seria una bona idea mostrar-vos tots els aprenentatges (que també es treballen a l’escola) que poden enriquir els vostres fills i filles col·laborant amb vosaltres amb les tasques de la llar.

 

El primer consell que us donem és que tingueu paciència i que preveieu més temps de l’habitual per realitzar aquestes tasques. Heu de tenir en compte que són infants que estan en ple desenvolupament i que estan aprenent a fer quelcom que els resulta completament nou, així que necessiten que es respecti el seu ritme i no tenir cap mena de pressió.

 

Ser capaços de col·laborar en aquest tipus d’activitats els permetrà desenvolupar una major autonomia i responsabilitat. A més a més, la canalla acostuma a veure els adults com a persones referents, així que poder fer allò que habitualment veuen que fan ells els generarà una autoestima positiva.

 

En cas que el vostre fill o filla porti bolquer, aquests dies de ser a casa és un bon moment per a començar-lo a vestir en roba interior i que s’acostumi a anar al lavabo, potser quan acabi el confinament veieu que ja no necessita bolquer!  A més a més, posar-se i treure’s la roba interior també afavorirà la seva motricitat fina. 

 

Un altre aspecte que dotarà d’autonomia a l’infant és menjar sol. D’aquesta manera, treballarà alguns aspectes psicomotors com serien la coordinació oculomanual, agafar i subjectar objectes, l’equilibri i la motricitat fina. L’autonomia és important, però també podem oferir-li situacions on hagi de compartir, d’aquesta manera quan torni a l’escola sabrà que no tot és seu i que cal tenir en compte altres companys i companyes.

A LA CUINA.JPG

Els infants poden adquirir diferents aprenentatges a la cuina. Encenent màquines com el rentaplats, la rentadora i l’assecadora es pot començar a introduir la programació (robòtica) i la motricitat fina. Fent una recepta també es treballen molts aspectes, com ara la planificació i la previsió d’allò que es requerirà per a elaborar-la, les matemàtiques (contant el nombre d'aliments o grams que es necessiten), les transformacions físiques i químiques que pateixen els aliments, i vocabulari nou sobre aliments i estris de cuina.

Cuina.jpg
Taula.jpg
A TAULA.JPG

Es poden treballar molts aspectes en el moment de parar la taula, com per exemple la coordinació motriu, el moviment de subjectar objectes, les matemàtiques perquè han de contar quants coberts es necessiten en funció de quants sou a casa o les correspondències perquè hi ha d’haver un ganivet, una forquilla, un tovalló i un got per cada plat. En altres accions com la de servir l’aigua al got treballen el control de la força i la noció de permanència de l’objecte tot i patir transformacions.

AMB LA ROBA.JPG

En el moment de plegar roba, els infants poden treballar la geometria, ja que poden fer diferents formes a l’hora de plegar-la i observar les simetries que es generen en la majoria de peces de roba quan les doblegues per la meitat. Fins i tot, es pot treballar la selecció i la classificació quan s’ordenen els mitjons, primer seleccionant la parella corresponent al mitjó i després classificant-ho al seu calaix. A més d’això, en les accions d’obrir les agulles d’estendre la roba i de vestir-se havent-la de cordar i descordar, es fomenta la psicomotricitat fina en els infants.

Roba.jpg
POSEM ORDRE.JPG

Quan posen ordre de les joguines, dels contes, de la roba o a la seva habitació treballen la classificació, la coordinació oculomanual i el moviment d’agafar i subjectar objectes. També treballen la classificació quan tiren la brossa, ja que han de classificar els residus en els diferents contenidors en funció del residu i associar el color amb allò que s’hi ha de tirar.

Ordre.jpg
HIGIENE I MOVIMENT.JPG

Els nens i nenes poden treballar la motricitat en diverses accions quotidianes relacionades amb la higiene personal i domèstica. Per tal de dur a terme activitats com ara netejar (amb l'escombra, els vidres, netejar la taula...), fer el llit o dutxar-se, es necessiten les mans per agafar els estris necessaris, es coordinen diferents músculs per realitzar el moviment i es pren consciència de les diferents parts del cos.

Motricitat.jpg
TINGUEM CURA DELS ALTRES ESSERS VIUS.JPG

És molt important que els infants adquireixin l’hàbit de cuidar dels éssers vius que conviuen amb ells a casa, per tal de treballar aspectes relacionats amb la cura i la responsabilitat. A més a més, en accions com la de regar les plantes es treballen aspectes com la coordinació en el moment d’abocar l’aigua o el menjar, la motricitat fina o la mesura perquè s’ha d’adequar la quantitat d’aliments o d’aigua en funció de la necessitat que en tingui l’animal o la planta.

Cura i responsabilitat.jpg

Així doncs, ja heu vist que podeu continuar realitzant les tasques domèstiques i que la canalla de la casa us hi pot ajudar tot enriquint-se de molt coneixements implícits en aquestes accions. Us hi animeu?

bottom of page