A l’apartat de matemàtiques podreu trobar dos tipus d’estratègies per treballar amb els més petits:
Per una banda, un recull de diferents recursos i manualitats adreçats a la canalla que podreu realitzar amb materials i objectes que teniu a casa. I és que no ens hem d’oblidar, aquests dies de confinament, que les matemàtiques formen part del nostre dia a dia; així doncs, és molt important que endinsem als més petits de casa en l’àmbit matemàtic. També és important treballar aquest concepte ja que, de per si, acostuma a ser l’assignatura que menys els agrada als infants i, d’aquesta manera, pretenem treballar els diferents continguts de manera lúdica sense que ningú els pressioni.
Farem de les matemàtiques una experiència divertida, un joc ple de vivències reals amb les quals treballarem les sumes, les restes, les formes geomètriques, les classificacions, agrupacions, les ordenacions, i un llarg etc.
Per altra banda, treballarem tots aquests continguts matemàtics exposats anteriorment a partir d’una gimcana en la qual els infants hauran de superar cada dia les diferents activitats per tal de gaudir i fer més amè el seu dia a dia. Tot i que cada dia es treballaran els mateixos temes, es duran a terme de diferents maneres per afavorir els diversos tipus de joc en què es treballaran les diferents capacitats dels infants.
Tot aprenentatge ha de començar des d’allò més bàsic i, a poc a poc, anar adquirint diferents graus de complexitat, tal i com està estructurada la nostra gimcana. Cada dia es començarà per una activitat més bàsica i s’acabarà amb una més complexa.
I hi ha res més divertit que jugar? Esteu preparats? Som-hi, doncs!
A continuació les activitats:
La nostra proposta es basa a treballar diferents continguts matemàtics a partir d’una gimcana en la qual els infants, hauran de superar cada dia les diferents activitats per tal de gaudir i fer més amè el seu dia a dia.
Hem decidit treballar les matemàtiques, ja que de per si és l’assignatura que menys els agrada als infants i d’aquesta manera, pretenem treballar els diferents continguts de manera lúdica sense que ningú els pressioni.
Els continguts essencials que es treballaran seran els nombres, les formes geomètriques, les seriacions, les ordenacions i les classificacions. Tot i que cada dia es treballaran els mateixos temes, es duran a terme diferents maneres per afavorir els diversos tipus de joc on es treballaran les diferents capacitats dels infants.
Hem optat per tractar aquests aspectes, ja que creiem que tot aprenentatge ha de començar del més bàsic i a poc a poc anar adquirint diferents graus de complexitat, tal com estarà estructurada la nostra gimcana. Cada dia es començarà per una activitat més bàsica i s’acabarà amb una més complexa.
Primer de tot, per tal que sàpiguen que han de fer cada dia, els pares, haurien d’elaborar un planning més o menys com aquest on escriuran els continguts que creuen que els seus fills han d’adquirir en l’etapa en la qual es troben. En conclusió, totes aquestes activitats són per passar una bona estona amb la nostra família i poder aprendre a través del joc.
Aquesta activitat consisteix a treballar les formes geomètriques mitjançant el joc del dòmino. Els infants hauran de seguir la cadena tenint en compte la figura geomètrica i el color d’aquesta. Per exemple: si la peça anterior acaba amb un triangle verd, els infants hauran de ficar un triangle verd, i així successivament fins a acabar totes les peces. Les formes geomètriques que es treballaran seran les 4 figures bàsiques: el cercle, el triangle, el quadrat i el rectangle.
En el cas que a casa no tinguessin el joc del dòmino, es podria
fer amb materials reciclats.
Materials de l’activitat:
-
El joc del dòmino
Materials reciclats:
-
Folis
-
Llapis
-
Colors/Retoladors
-
Tisores
Aquesta activitat consisteix que els infants hauran de ficar les peces al lloc corresponent, és a dir, hauran de relacionar la peça amb la forma adequada. Quant a la seva elaboració, pot ser estructurada de diverses maneres, ja que ho podem fer treballant cada peça per separat o tot en un mateix taulell com tenim aquí. En un primer moment, quan els infants estan coneixent les peces, potser és millor per separat perquè així van adquirint el coneixement a poc a poc. Però, un cop, tinguin assimilades les peces, ho podem treballar en un taulell totes juntes i així, serà més complex.
Alguns dels materials que podem utilitzar són:
-
Les peces dels blocs lògics.
En cas que no tinguem el material, no hi ha problema, ja
que el podem fer a casa de manera molt senzilla amb:
-
Folis
-
Cartró
-
Tisores
-
Colors i Retoladors
Abans de poder realitzar aquesta activitat hem de tenir o fer els següents materials:
-
Caixa de sabates
-
Tisores
-
Retoladors
-
Cartró o cartolina
Per començar a fer-la hem de fer diferents formes de mides
diverses i amb la caixa de sabates fer uns retalls a la tapa,
d’una allargada i una amplitud diferents entre cadascuna
d’elles. Per fer-ho més visual per als més petits de la casa,
els forats els podem pintar de diferents colors i relacionar
l’objecte (forma) i la mida.
Abans de realitzar l’activitat s’ha de dibuixar un got amb un nombre determinat de pompons dins del got, per exemple 4 pompons dins d’un got. L’activitat consisteix a classificar i col·locar els pompons (o els objectes que s’han triat com els botons, taps de diferents mides, etc.) dins del got seguint el model que els indica el dibuix, és a dir, davant de cada got tindran un dibuix amb uns pompons i ells hi hauran de col·locar els pompons corresponents.
Per poder realitzar l’activitat, necessitarem:
-
Gots de vidre o plàstic i sinó, també podem fer servir
altres recipients en els quals es puguin introduir objectes. -
Pompons o sinó també es pot utilitzar taps de diferents
mides, botons, etc. -
Cartolina o foli
En aquesta activitat, es treballaran al mateix temps les formes geomètriques i els colors. Primer de tot, cal dir que ho podem realitzar a partir del material dels blocs lògics o si no el tenim a casa, és un joc que el podem crear de manera reciclada amb diversos materials que tinguem a casa. L’activitat en si, consisteix a classificar totes les peces segons la forma que tenen. En la mesura que hi anem afegint més complexitat, els infants hauran de relacionar la peça amb la indicació adequada, és a dir, totes les peces grogues independentment de la forma que tinguin.
Els materials que necessitarem si tenim el joc:
-
Joc dels blocs lògics
En cas que no tinguem el joc a casa, necessitarem:
-
Paper
-
Tisores
-
Cartró
-
Colors i retoladors
Els infants amb el material que es disposa, hauran de classificar els diferents objectes pel seu atribut, en aquest cas el color. Si tenim 3 joguines de color vermell, les classifiquem i les ficarem totes juntes, si tenim 2 de color verd, farem igual. D’aquesta manera, els estem fent veure la relació que hi ha amb tots els materials que experimenten al dia a dia i és una de les estratègies per anar adquirint els principals aprenentatges.
Els materials necessaris són:
-
Joguines de diferents colors, peces del bloc Dienes
o qualsevol objecte que sigui d’un sol color.
L’activitat consisteix a agrupar els diferents objectes que continguin les mateixes característiques. És a dir, es poden fer agrupacions per colors o per mides i els nens/ nenes han d’agrupar tots aquells objectes que tinguin el mateix color, per exemple: tots els objectes de color blau formen un grup, tots els objectes de color rosa formen un altre grup, etc.
Per a l’agrupació de les mides, es segueix el mateix patró, és a dir, s’agrupen tots aquells materials petits.
Per posar en pràctica aquesta activitat es pot utilitzar qualsevol material que es tingui dins de casa, per tant, no hi ha uns materials específics per la realització d’aquesta activitat. Aquí us deixem uns exemples dels materials que es poden fer servir per a portar a terme aquesta activitat:
-
Pinces de diferents colors i mides
-
Botons de diferents colors i mides
-
Peces de fusta o plàstic amb diversos colors
-
Retoladors i colors
Amb el paper o la cartolina retallem en quatre parts iguals, quan tinguem 10 retalls agafem els retoladors i fiquem a cada un, un número, de l’1 al 10 (Si els infants són més grans, es poden allargar els números).Els distribuirem per la taula i amb les peces de construcció els infants hauran d’omplir els papers amb les peces i el nombre corresponen del paper, per exemple si tenim un paper que fica el número 3 haurem de ficar 3 peces.
Materials que s’han d’utilitzar:
-
Cartolina o fulls blancs
-
Retoladors
-
Tisores
-
Peces de construcció
L’activitat consisteix a ordenar els materials/objectes de més gran a més petit i a l'inrevés, és a dir, se li proporcionarà tots els materials als infants i a partir d’aquí els nens/nenes han d’ordenar des de l’objecte més gran al més petit i des del més petit al més gran.
És important fer reflexionar al nen/nena perquè entengui l'ordenació que ha fet i la diferència entre gran, mitjà i petit.
Per a realitzar aquesta activitat es poden
utilitzar qualsevol dels materials següents:
-
Peces de construcció de diferents mides
Perquè aquesta activitat sigui més significativa i manipulativa es pot fer amb materials que tothom tingui a casa, com els colors o retoladors de diferents colors. L’activitat consisteix en el fet que l’adult iniciarà una sèrie amb els colors o retoladors i els nens i nenes hauran de seguir aquesta sèrie tal com l’ha iniciat l’adult.
Un exemple: l’adult comença la sèrie amb 3 retoladors, un de color verd, un de color groc i un de color blau i la canalla ha de continuar aquesta sèrie seguint el mateix patró, és a dir, seguint amb els mateixos colors, exemple: un retolador ver, un groc, un blau, un verd, un groc i un blau i així successivament.
El material que necessitarem serà:
-
Colors de fusta o retoladors
Dins de la cartolina o foli es dibuixarà per una banda els números de l’1 al 10 i per una altra banda també s’hauran de dibuixar els puntets que corresponen a cada número. A través d’aquesta activitat es treballa la grafia dels nombres. L’activitat consisteix a relacionar la grafia amb la seva quantitat, és a dir, unir el nombre amb els punts que li correspon.
Els materials necessaris per
realitzar aquesta activitat són:
-
Cartolina o folis
-
Retoladors, llapis o bolígraf
Aquesta és una proposta digital, encara que també es pot fer de forma tradicional.
Per fer-la de manera manual, agafem paper, retallem vuit quadrats i amb els retoladors dibuixem una situació d’una història en cada quadrat de paper o imprimim una historieta de tres parts que haguéssim trobat per internet. L’activitat consisteix a ordenar les situacions per completar la història.
Els materials que utilitzarem són:
-
Tauleta, ordinador o un mòbil per fer l’activitat en el JClic.
-
Paper, impressora o retoladors i tisores
Totes les imatges estan tretes de la pàgina de lliure llicència: https://www.shutterstock.com/es/home
Tot seguit, us proposarem un model amb exemples d’activitats que, a mesura que les vagin realitzant, se’ls ficarà un adhesiu d’una medalla (si l’han feta) o un dimoni (si no l’han feta).
MATERIAL: Números, pedres, peces de dòmino, daus, el que tinguem a casa.
OBJECTIU: Treballar la descomposició dels números observant que el poden fer de moltes maneres. Depenent de l’edat poden fer números més petits o més grans.
EXPLICACIÓ: Mitjançant la presentació de diferent material es repta a l’infant a veure de quantes maneres pot fer un número acordat, per exemple a la imatge busquem com fer el 4.
L’activitat consisteix a ensenyar, aprendre i practicar que el mateix número es pot fer amb el dau, amb les peces de dòmino, amb pedres, buscant la pinça d'estendre roba corresponent...
MATERIALS: Ampolles d’aigua transparents. Material divers que tinguem a casa, pedres, llana, arròs, macarrons, pompons, etc.
OBJECTIU: Treballar el pes, i els conceptes de pes d’una manera vivencial. Durant la realització també la relació oculomanual, la motricitat fina i el treball de la pinça.
EXPLICACIÓ: Primer cal preparar el material per a l’activitat, en la qual ens poden ajudar els infants i consisteix a omplir cada ampolla del mateix material per tal que quedi com la foto.
Una vegada estigui preparat, l’activitat consisteix en el següent: mitjançant el cos com a balança, agafant una ampolla a cada mà, comparar el pes de les ampolles amb frase de l’estil: “les pedres pesen més que la llana”, “la llana pesa menys que les pedres”; i demanar que ho ordenin per ordre de pes.
MATERIALS: Material divers que tinguem a casa. Pedres, pinyes, botons, boletes, culleretes, bastons, etc.
OBJECTIU: Organitzar la realitat a partir de classificacions, ordenacions, agrupacions, correspondències.
EXPLICACIÓ: Presentem a l’infant el material divers.
Se li pot demanar que busqui i agrupi algun tipus del material, només les pedres, només els bastons, o en aquest cas les pinyes. (foto1)
També se li pot demanar que ho classifiqui tot (foto 2)
Un cop classificat es pot ordenar per mida, preguntant “quin és més gran?”, “quin és més petit”, fent comparacions, “aquest és igual de gran que aquest altre”. (foto 3)
Per acabar es poden fer correspondències. “A cada pedreta li poso un botó.” I així veiem “que hi ha més pedres o més botons”. També es pot comptar quantes unitats hi ha de cada cosa. (foto 4)
MATERIALS: Peluix d’animalet o nino
OBJECTIU: Treballar les relacions topològiques. Damunt, davall, al costat, davant darrere.
EXPLICACIÓ: S’agafa el nino/peluix i es posa en un lloc i una de les persones ha de dir on és: “El nino és al damunt de la taula” (foto 1)
Llavors el que ho ha dit posa el nino a un altre lloc i l’altre ha de dir on és: “el nino està davall de la cadira”, i així successivament. (foto 2)
MATERIALS: Joc de l’oca amb dos daus com és habitual o amb tres daus. Post-it.
OBJECTIU: Treballar la suma la resta i la descomposició dels números.
EXPLICACIÓ: El joc de l’oca és una bona i divertida manera de treballar la suma, i si ho volem complicar més podem afegir un tercer dau amb els símbols de suma + o resta -, que els haurem enganxat amb la part amb goma d'enganxar del post-it. En jugar segons si surt suma o resta hem de sumar el resultat dels dos daus, o bé fer la resta i avançar el número que ens quedi de resultat. (foto 1)
Si a casa no tenim el joc de l’oca però disposem de daus podem fer-ho així: (foto 2)
MATERIAL: Ouera, full de paper o tros de cartó, peces de Lego/boles o qualsevol peça de colors, retoladors o llapis de colors.
OBJECTIU: Treballar les seriacions i podem aprofitar per treballar els colors, quan l’infant vagi col·locant les peces pot anar dient els colors.
EXPLICACIÓ: Pintar un patró de colors en un paper o cartró. L’infant ha de seguir la seriació col·locant les fitxes, boles o les peces seguint la seriació.
MATERIALS: Cartolina o papers amb els números dibuixats de l’1 al 10 i peces de Lego o d’altres semblants que es puguin apilar i siguin totes de la mateixa mida.
OBJECTIU: Els infants poden comptar, comparar, sumar i restar, fer ordenacions de gran a petit o de petit a gran.
EXPLICACIÓ: Dibuixem els números ordenats de l’1 al 10 a la part de baix del full i ja podem començar a jugar.
MATERIAL: Notes adhesives, retoladors de colors i una cartolina o full gran.
OBJECTIU: Treballar les sumes i les restes.
EXPLICACIÓ: A les notes adhesives fem diferents sumes i restes i a la cartolina gran fiquem el resultat de les diferents operacions. Els infants han de col·locar la nota adhesiva amb la suma o resta al costat del número. Podem fer una variació i col·locar al full les sumes i/o restes i a les notes adhesives els resultats.
MATERIALS: Diversos parells de sabates de diferent color, forma, mida; una galleda o cabàs. (foto 1 i 2 )
OBJECTIU: Millorar la lògica matemàtica.
EXPLICACIÓ: Primer dipositar tots els parells de sabates dins la galleda o cabàs (foto 3)
Després agafem el cabàs i aboquem tots els parells de sabates pel terra, intentant que estiguin ben barrejats (foto 4 ).
Per últim, només queda que els infants busquin i formin les diferents parelles. (foto 5)
MATERIALS: Peces del tàngram
OBJECTIU: Potenciars els coneixements geomètrics.
EXPLICACIÓ: Mitjançant les peces geomètriques que formen part del joc del Tàngram, realitzarem altres figures. Aquí us proporcionem alguns exemples:
PDF DEL TÀNGRAM: Per tots aquells que no disposin d’un joc de tàngram, aquí deixem un en pdf perquè el puguin descarregar i pintar.
MATERIALS: Una caixa d'ous, botons i retoladors.
OBJECTIU: Treballar les quantitats.
EXPLICACIÓ: Agafarem una caixa d'ous (la podeu pintar si ho desitgeu). A la part superior de la caixa, s'apuntaran diferents nombres i a la part d'abaix s'han de posar tants botons com números hi ha.
MATERIALS: Retoladors, màquina de fer forats, cartolines o folis, clips i tisores.
OBJECTIU: Treballar els números.
EXPLICACIÓ: Retallem la cartolina com si fossin targetes i escrivim un número a cada una. A la part d’abaix de la targeta hi fem un forat i ja podem posar els clips que hi toquen!
MATERIALS: Culleres de plàstic de color, culleres de plàstic transparents, retolador permanent.
OBJECTIU: Aprendre a comptar.
EXPLICACIÓ: A les culleres transparents apuntarem els nombres de l'1 al 10 i a les culleres de plàstic dibuixarem punts (1 punt a una cullera, 2 punts a l'altra... i així successivament). Quan acabem d'escriure els números i els punts haurem de juntar les culleres trobant la seva parella.
MATERIALS: Regla, boli, cartolines i tisores
OBJECTIU: Començar a multiplicar.
EXPLICACIÓ: Dibuixem una quadrícula de 12 quadrats verticalment i 12 quadrats horitzontalment i l’omplim tot de quadrets seguint el patró i retallem la taula que ens ha sortit i escrivim les taules de multiplicar. Retallem dues tires amples d’uns 5 cm aproximadament de la cartolina i que sobrepassin dos dits de la taula.
MATERIALS: Cartró, petxines o botons, fil, tisores, fullola o cartolines.
OBJECTIU: Resoldre operacions. (suma, resta, multiplicació, divisió).
EXPLICACIÓ: Retallem el cartró fent un rectangle d’uns 20 X 30 cm. Agafem dos fils i introduïm 5 petxines o botons a cada un. Enganxem els fils al cartró. Amb cartolines, fem diferents números, els símbols de sumar, restar, multiplicar i dividir i finalment dibuixem el símbol d’igual.
MATERIALS: Un tros de suro, xinxetes, números de cartolina o paper i gomes.
OBJECTIU: Treballar d’ordenació de nombres
EXPLICACIÓ: Clavarem les xinxetes en el tros de suro (formant una figura, fent una fila, …). Seguidament hi enganxarem els números amb cola i finalment l’infant haurà d’intentar unir els punts amb les gomes.
També podem fer que els números no siguin seguits i hagin d’unir amb les gomes els números parells o senars.
MATERIALS: Una capsa de sabates i diferents objectes dels qual tinguem la seva parella (dos mitjons, dues pedres, dos taps de suro, dues mandarines, dos taps d’ampolla, dues pilotes, dues culleres... )
OBJECTIU: Organitzar la realitat mitjançant agrupacions.
EXPLICACIÓ: Farem un forat a la capsa de sabates per tal que hi càpiga la mà de l’infant. En aquesta capsa hi col·locarem els diversos objectes i l’infant haurà de trobar i aparellar els diferents objectes. També podem fer que l’infant ja tingui un objecte de referència fora de la caixa i ell hagi de trobar la seva parella mitjançant el tacte.
MATERIALS: Una capsa de sabates, un cúter, pintures i taps de plàstic de diferents colors.
OBJECTIU: Treballar agrupacions, classificacions, ordenacions i correspondències.
EXPLICACIÓ:
Preparació material
Farem petites ranures a la tapa de la capsa de sabates per tal de que els taps d’ampolla hi passin (uns més petits, d’altres més grans). Seguidament pintarem les ranures de diferents colors i els taps també.
Comença el joc!
Presentem el material a l’infant i seguidament li podem demanar que introdueixi els taps vermells per la ranura vermella, els blaus per la blava i els verds per la verda. Podem fer que agrupi els taps per mides (més petit o més gran) o per colors (vermell, verd, blau cel i blau marí). També podem fer que l’infant introdueixi tants taps com hi indiqui en la ranura (1 taps, 2 taps o 3 taps).